Haluatko mainostaa? info@ladiesstable.fi

Tätiratsastajat – hevosen selkään hakeudutaan vanhemmiten uudestaan

Ratsastus on monelle tytölle lapsuuden ihanin harrastus. Hevosen selkään voidaan kivuta jo alakouluikäisenä eikä hevoskärpäsen purema yleensä päästä otteestaan sen jälkeen: kerran hevoskärpäsen puraisema on aina jollain tasolla hevosihminen.

Ratsastusta harrastetaan lapsena useasti monta vuotta, mutta hyvin usein viimeistään yliopistossa harrastus jää opiskelu- ja työkiireiden takia. Opiskelun jälkeen edessä siintää taasen työelämä, perhe ja ruuhkavuodet, jonka johdosta hevosharrastus monesti joutuu jäämään pakostakin taka-alalle.

Se ei kuitenkaan tarkoita lopullista hevosten hylkäämistä, sillä tänä päivänä Suomessa useat lapsuudessa paljon ratsastaneet naiset ja miehet ovat löytäneet ratsastuksen uudestaan. Talleilla järjestettävät senioritunnit ovat supersuosittuja ja niitä järjestetään lähes yhtä paljon kuin nuorisotunteja varsinkin Helsingin tunnetuilla talleilla.

Tätiratsastajat etsivät rauhaa hevosten luota

“Tätiratsastajat” lempinimellä kulkevat seniorit eivät kuitenkaan etsi hevosen selästä nuoruusvuosien mainetta ja menestystä kilpailukentiltä. Heille tärkeintä on rakkaan harrastuksen uudelleenherättäminen, luonnossa oleskelu ja yhdessäolo hevosen kanssa. Ratsastus onkin tunnetusti laji, jolla on lukuisia hyötyjä, kuten:

–         Talliympäristö ja hevosen kanssa toimiminen ovat terapiaa arjen kiireisiin

–         Ratsastuksen parissa opetellaan kehonhallintaa ja tasapainoa

Vaikka suurin osa senioriratsastajista on joskus aikaisemmin ratsastaneita ja täten kokemusta omaavia, joukkoon on löytänyt myös vanhempia, jotka haluavat aloittaa ratsastuksen vasta vanhemmalla iällä. Se voi tapahtua esimerkiksi lapsen kanssa yhdessä tai muuten vain pitkänä haaveena, johon ei aikaisemmin ollut mahdollisuutta esimerkiksi taloudellisesti.

Miksi ratsastus on hyvä harrastus myös vanhempana?

Vanhemmiten ihminen viisastuu ja alkaa kiinnittää enemmän huomiota omaan hyvinvointiinsa. Haave vanhenemisesta terveenä ja liikuntakykyisenä herää taatusti viimeistään 40 ikävuoden liepeillä, jolloin kehossa voi alkaa näkymään jo vanhenemisen merkkejä.

Vanhemmiten etenkin naiset innostuvat urheilusta, jopa aivan uudenlaisista lajeista. He lukevat ahkerasti naistenlehtiä ja naisille suunnattuja nettisivustoja, kuten MariaXperience, etsien uusia ideoita ja vinkkejä arkeen. Yksi näistä voi olla myös ratsastus harrastuksena.

Vanhempana hevosen selässä olemisesta voi nauttia enemmän. Maastoilu ja vain pelkästään hevosen hajujen tuoksuttelu tarjoavat aivan uudenlaisen nautinnon kuin koskaan aikaisemmin. Ratsastaessa ei ole kiire mihinkään ja sen parissa voidaan unohtaa täysin työkiireet.

Oheisliikunta on tärkeää vanhemmiten

Terveyden ja kunnon kannalta hyödyt ovat kuitenkin aina samoja: se ylläpitää hyvää peruskuntoa. Ratsastus ei kuitenkaan itsessään kohota hirveästi kuntoa, joskin sen terveydelliset hyödyt ovat myös muilta osin kuntoa tärkeämpiä, kuten yllä jo mainitsimme.

Vanhemmiten tosin on hyvä myös muistaa oheisharjoittelu, koska pelkkä ratsastus on itsellään yksipuolista. Kuntosaliharjoittelu, pilates, jumppaaminen ja muu kehonhuolto on yhtä lailla hyvä tasapainotus niille lihaksille, jotka eivät ratsastaessa kehity. Täten vältät kolotukset ja jumit ratsastustuntien jälkeen.

Pikaopas senioriratsastuksen aloittamiseen

Haaveiletko ratsastuksen aloittamisesta, mutta ikälasissa on jo komea numero? Ratsastuksen voi aloittaa vaikka seniori-iässä: hevoset eivät katso ikää. Voit siis aloittaa ratsastuksen milloin vain ja tässä on hyviä ohjeita sen suunnitteluun:

  1. Etsi itsellesi sopiva ratsastustalli, joka on sijainniltaan, tunnelmaltaan ja tuntitarjonnaltaan sinulle sopivin. Alkeiskurssit sopivat täysin aloittelijoille, mutta muissa tapauksissa kannattaa jutella ratsastuksenopettajan kanssa sopivan tasoisen ryhmän löytämiseksi.
  2. Sinun ei tarvitse lähteä heti välineostoksille, vaan voit lainata talleilta kypäriä ja raippoja. Lisäksi saappaiden sijaan kumisaappaat ja muut parisenttisen koron sisältävät kengät sopivat hyvin ensimmäisten tuntien kengiksi. Osta varusteita vasta sitten, kun tiedät jatkavasi lajia.
  3. Saavu tallille aikaisin ja tutustu sinulle määrättyyn hevoseen ennen tuntia esimerkiksi harjaamalla ja satuloimalla sen. Tähän saat yleensä apua hevosenhoitajalta.
  4. Kerro opettajalle mahdolliset pelkosi ja liikerajoituksesi, jotta opettaja osaa myös varautua siihen ja tarjota juuri sinulle sopivan hevosen.
  5. Aloita ratsastuksen parissa rauhallisesti, vaikka lapsuuden laukkapellot voivatkin houkutella. Muista myös venytellä lihakset tunnin jälkeen!

Trackbacks & Pings

Vastaa